22 July, 2006

Léon Spilliaert - brussels22 september 2006 - 3 february 2007

Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique, Bruxelles

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel

Royal Museums of Fine Arts, Brussels, Belgium

EXPO SPILLIAERT

Van 21 september 2006 t.e.m. 3 februari 2007 organiseren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België een tentoonstelling gewijd aan het originele en zeer persoonlijke œuvre van Léon Spilliaert (Oostende 1881 – Brussel 1946).Vijftig jaar na zijn overleden past het de stand van zaken te bepalen qua verscheidenheid van stijl, inhoud en spiritualiteit van een œuvre dat, hoewel beinvloed door de geest van het eind van de eeuw, zich ver buiten de grenzen van het symbolisme zal uitstrekken. Omdat Spilliaert liever zijn verbeelding volgt, begint zijn carrière ver van de Akademie. Onmiddellijk wordt de originaliteit van zijn interpretatie zichtbaar in de donkere gewassen tekeningen van de eerste jaren, scherpe composities die blijk geven van een nauwkeurige analyse en diepe psychologie. Hij bekijkt de wereld rond hem vanuit een brede gezichtshoek, maar hij werpt zich tevens in een scherpzinnige introspectie die in visionaire zelfportretten resulteert. Spilliaert kent de kunststroming van zijn tijd. Hij confronteert zijn kunst met die van zijn tijdgenoten, zowel schilders als schrijvers zoals Emile Verhaeren, Maurice Maeterlinck, Edvard Munch, Pablo Picasso, Odilon Redon, Edouard Vuillard, James Ensor… Hij is een voorloper van een geometrische abstractie, van een geconstrueerd en kleurrijk expressionisme, van een surrealisme met getelescopeerde beelden. Tegelijk plaatst hij in een nieuw kader een visie van de ruimte die door de Japanse prent wordt geïnspireerd. Rondleidingen – ateliers voor kinderen en volwassenen – avondopenstelling op elke vrijdagavond tot 21 u. voor het grote publiek – mogelijkheid van private avondopenstellingen. Voor informatie: info@fine-arts-museum.be

website: www.expo-spilliaert.be
=============

The city of Ostend is marking the 125th anniversary of the painter's birth with panache. A big, new exhibition devoted to the work of this painter and draughtsman has just opened in the Venetian Galleries on the Albert I Promenade.

Spilliaert was a self-taught painter, who is perhaps best remembered as a very personal and original artist with a very diverse oeuvre.
2 comments:

paspartoeschilde said...

Nice blog!

Eric

http://masterwatercolors.blogspot.com/

Anonymous said...

Bedankt voor een interessante blog